- Resipi Nasi Lemak
- Bahan untuk nasi:
- 2 cawan beras
- 1 cawan santan dan 1 cawan air (guna 1/2 cawan santan pekat dan 1 1/2 cawan air)
- 1 helai daun pandan - disimpul
- 3 hirisan halia
- secubit garam
- Bahan untuk sambal:
- 6 sudu besar cili kering mesin
- 4 ulas bawang merah -ditumbuk
- 2 ulas bawang putih -ditumbuk
- 1 biji bawang besar -dihiris
- segenggam ikan bilis (dibasuh, separuh darinya ditumbuk)
- sedikit air asam jawa
- sedikit belacan (jika suka)
- garam dan gula
- Bahan sampingan lain:
- Ikan bilis goreng, telur rebus dan timun.
- Cara penyediaan:
- Campur semua bahan untuk nasi dan masak seperti nasi biasa.
- Tumis bawang besar, masukkan bawang-bawang yang ditumbuk, cili mesin, belacan dan ikan bilis yang ditumbuk..hingga sedikit garing dan pecah minyak.
- Masukkan air asam dan separuh lagi ikan bilis yg sudah dibersihkan tadi.
- Masukkan garam dan gula. Masak sehingga agak pekat.
Nasi lemak merupakan makanan kegemaran bagi orang Malaysia dan Singapura terutamanya sebagai sarapan pagi. Nasi lemak merujuk kepada nasi yang dimasak dengan menggunakan santan kelapa, bagi menambah rasa lemaknya. Kadangkala daun pandan dimasukkan semasa nasi lemak dimasak bagi menambahkan aromanya.
Kaum melayu makan nasi lemak dengan telur kukus,timun,ikan bilis goreng dan sambal.Tetapi kini pelbagai hidangan disajikan bersama nasi lemak seperti ayam,daging,sotong,udang,limpa dan hati lembu.
Kaum cina dan india makan nasi lemak dengan berbagai jenis hidangan.Tiap-tiap kaum memakan nasi lemak dengan cara pemakanan dan hidangan yang berbeza. Ini menunjukkan keistimewaan dan keunikkan makanan tradisional ini.Makanan ini boleh didapati di mana-mana sahaja dari warung,kedai mamak ataupun di restoran.
HARGA SEBUNGKUS NASI LEMAK : RM 1.00
No comments:
Post a Comment